Pages

woensdag 2 februari 2011

Save the date...16 februari De zeevolkeren in de bronstijd

Het einde van onze beschaving wordt al eeuwenlang voorspeld. Maar kan een cultuur zomaar verdwijnen zolang haar menselijke dragers in leven blijven? Betekent verandering noodzakelijk het einde? Voor alle elementen uit die cultuur?

Ca. 1200 v.Chr.: Het machtige Hittitische rijk stort in. Steden in volle economische en politieke bloei worden verwoest. De Mykeense beschaving in Griekenland verdwijnt. Zelfs Egypte kan zich nauwelijk...s staande houden… Wat is er precies aan de hand? De Egyptische farao Ramses III schrijft de oorzaak van de problemen toe aan de zogenaamde ‘zeevolken’.

Wie waren die ‘zeevolken’? Waar kwamen ze vandaan? Zijn zij de echte schuldigen voor de crisis in de Egyptische, Hittitische en Kanaänitische culturen? En wat is het verband met o.a. de latere bijbelse Filistijnen? Een intrigerend verhaal over culturen en volken, getoetst aan historische en archeologische bronnen en aan relevante stukken uit de Bijbel.

Klaas Vansteenhuyse bestudeert de fascinerende mechanismen van verandering en verval in de geschiedenis. Op een heldere en onderhoudende manier onthult hij de ingrijpende veranderingen die de volken in het Middellandse Zeegebied, zoals de Mykeners, de Hittieten, de Egyptenaren op het einde van de late bronstijd ondergingen."

Deze lezing wordt georganiseerd i.s.m. de Vakgroep Geschiedenis van UA-Stadscampus en met steun van de provincie Antwerpen en vindt plaats in de Stadscampus in de Rodestraat om 20u.
De toegang is gratis.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten