Pages

woensdag 8 september 2010

Romeins Roeselare

Van 4 tot en met 19 september toont Roesleare zijn Romeinse roots in het thema van de Open Monumentendag: de vier elementen.
Voor het thema water tonen ze een reconstructie en enkele originele balken van een van de vijf Gallo-Romeinse waterputten, aangetroffen aan het kanaal van Roeselare naar de Leie.
Een voorstelling van het prefurnium of stookplaats van de Gallo-Romeinse dakpannenoven (12m bij 5m), (uniek voor West-Vlaanderen), vertegenwoordigt het thema vuur.

Een toelichting over de tochtregelaar die aansloot op de stookplaats van de Gallo-Romeinse dakpannenoven brengt ons bij het element lucht.
Als vierde element komt de aarde aan bod. Zo is er een voorstelling van aardewerk, hoofdzakelijk aangetroffen in de vijf teruggevonden eikenhouten waterputten: bv mortaria of wrijfschalen, terra sigillata (het luxe aardewerk uit de Romeinse tijd), een deel van een Romeinse amfoor, een versierde bovenkant van een voorraadpot enz..



De tentoonstelling vindt plaats in de Rodenbachbib, Arme Klarenstraat 75, 8800 Roeselare, tijdens de openingstijden van de bib en op Open Monumentendag




 
Foto: dakpannenoven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten